Toimintasuunnitelma 2025
Hyväksytty puoluevaltuuston kokouksessa 30.11.2024
Johdanto
Vihreät on olemassa muuttaakseen maailmaa, jotta elämä maapallolla voi kukoistaa. Vuosi 2025 on kunta- ja aluevaalien vuosi. Vihreiden tavoitteena on vahva kannatusvire vuoden 2025 vaaleihin, uusi ehdokasasetteluennätys ja kannatuskäyrän kääntäminen nousuun.
Vuoteen 2025 suunnataan maailmanpoliittisesti epävakaassa tilanteessa, jossa globaalit jännitteet kasvavat ja niiden vaikutukset Suomeen ovat epävarmoja. Ilmastokriisin kello tikittää ja armonaika on käytetty aikaa sitten. Vihreiden tehtävä on toimia luotsialuksena karikoiden keskellä ja johdattaa Suomi toivoa, ratkaisuja ja turvaa tarjoavalle väylälle tulevaisuuteen.
Jatkamme kunta- ja aluevaaleissa sitkeää työtämme ympäristön, ihmisoikeuksien ja jokaisen ihmisen paremman arjen puolesta. Vaalit määrittelevät osaltaan puolueen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia kunnissa ja alueilla. Niillä on myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia puolueen paikallistoiminnalle.
Puoluekokouksessa 2024 hyväksyttiin puolueen strategia vuosille 2025–2032. Strategiassa linjataan, kuinka parhaiten tuemme vihreitä toimijoita, ehdokkaita ja poliitikkoja. Strategian pohjalta laaditaan myös vuositasolla päivittyvä toimeenpanosuunnitelma.
Vuonna 2025 kehitämme erityisesti vapaaehtoistoiminnan johtamista. Kannustamme toisiamme ja huolehdimme yhdenvertaisuuden toteutumisesta kaikessa toiminnassamme. Panostamme koulutukseen, jaksamiseen ja toimiviin työtapoihin.
Vihreisiin ovat tervetulleita kaikki ja meidän joukossamme jokainen voi olla oma itsensä. Arvostamme vihreiden toimijoiden moninaisuutta. Meitä sitovat yhteen yhteiset vihreät tavoitteet kaikilla politiikan tasoilla. Vihreät on rohkea liike, joka kokoaa ihmisiä yhteen laajasti joka rintamalta.
Kutsumme kaikki vihreitä arvoja kannattavat mukaan työhön paremman huomisen puolesta.
Vuoden 2025 painopisteet
Puolueen toiminnan painopiste on alkuvuodesta kunta- ja aluevaaleissa. Vaalien jälkeen, kesäkuussa 2025, on ohjelmassa puoluekokous, jossa valitaan puolueen johto, puoluehallitus ja puoluevaltuusto 2025–2027. Vuosi 2026 on vaaliton vuosi, mikä avaa vuoden 2025 syksylle mahdollisuuksia kentän toiminnan kehittämiselle. Vuodelle 2025 onkin strategian toimeenpanosuunnitelmassa linjattu painopisteeksi vapaaehtoistoiminnan johtamisen kehittäminen.
Puolueen talous- ja henkilöstötilanne on saatu vuoden 2024 aikana vakautettua aiempaa alemmalle tasolle vuoden 2023 vaalitappion jälkeen. Resurssien vähentyminen on otettu huomioon kaikessa toiminnassa, ja monet asiat on täytynyt tehdä eri tavalla kuin mihin on totuttu. Tämänkin vuoksi puolueelta vaaditaan aiempaa vahvempaa vapaaehtoistyön johtamista, sillä vapaaehtoisten panos tulee seuraavina vuosina olemaan korvaamaton.
Vuosi 2025 on myös tulevaisuuteen katsomisen vuosi. Vihreät etsii uusia tapoja keskustella ja hahmottaa pitkän aikavälin tulevaisuushaasteita, löytää vihreitä tulevaisuuden ratkaisuja ja katsoa tulevaisuuteen yhdessä kaikilla puoluetoiminnan areenoilla.
Ohjelmatyö ja puolueen työryhmät
Vuoteen sisältyy runsaasti ohjelmien valmistelua. Puoluevaltuustossa hyväksytään kunta- ja aluevaaliohjelmat, koulutuspoliittinen ohjelma, työelämäpoliittinen ohjelma sekä vammaispoliittinen ohjelma.
Ohjelmien luonnoksiin pyydetään kommentteja jäsenistöltä puoluevaltuuston jäsenten välityksellä. Myös eduskuntaryhmä, puoluehallitus ja puolueen muut työryhmät osallistuvat ohjelmatyöhön. Ohjelmatyössä tehdään yhteistyötä myös puolueen ulkopuolisten sidosryhmien kanssa.
Vuonna 2024 nimetty ohjelma- ja työryhmätyön kehittämisryhmä jatkaa työtään. Työryhmä tekee esitykset puolueen ohjelmaprosessin uudistamiseksi, ohjelma- ja työryhmätyön kehittämiseksi, ohjelmatyön avoimuuden lisäämiseksi, digitaalisten työkalujen hyödyntämiseksi sekä työryhmien ja vihreiden poliitikkojen yhteistyön vahvistamiseksi.
Syksyllä 2024 nimetty uusi Eurooppa-työryhmä jatkaa yhteistyötä Euroopan vihreän puolueen sekä muiden eurooppalaisten vihreiden puolueiden kanssa. Lisäksi työryhmän tehtävä on luoda rakenteet pysyvälle, kaikille jäsenille avoimelle Vihreiden Eurooppa-verkostolle ja toimia verkoston vetäjänä.
Järjestötoiminta ja organisaatio
Vihreän järjestötoiminnan tavoitteena on tarjota ihmisille tilaisuuksia keskustella ja ideoida tulevaisuuden Vihreää politiikkaa sekä tarjota mahdollisuuksia konkreettiseen toimintaan paremman maailman puolesta.
Kunta- ja aluevaalit keväällä 2025 luovat edellytyksiä konkreettisille vaikuttamismahdollisuuksielle paikallistasolla. Vaalikampanjointi tarjoaa monenlaisia toimintamahdollisuuksia vapaaehtoistyölle ja poliittiselle vaikuttamiselle. Kunta- ja aluevaaleissa innostetaan aiemmin passiivisia jäseniä ja uusia ihmisiä mukaan vaalityöhön, tarjoamalla erilaisia ja mielekkäitä toimintatapoja.
Kunta- ja aluevaaleissa haetaan mahdollisimman hyvää tulosta, jotta Vihreillä on edellytykset vaikuttaa päätöksentekoon kunnissa ja alueilla. Vaalien tuloksella on myös vaikutuksia organisaation toimintaedellytyksiin etenkin paikallistasolla sillä osa piiri- ja kunnallisjärjestöjen henkilöresurssien rahoituksesta on riippuvaista vaalien tuloksesta.
Puolueen resurssien kaventuminen eduskuntavaalitappion myötä on lisännyt entisestään luottamustoimijoiden sitoutumisen ja vapaaehtoistyön merkitystä. Vihreää toimintaa vahvistetaan monipuolisesti ympäri Suomen ja vuoden 2025 aikana panostetaan erityisesti yhdistysten luottamustoimijoiden tukemiseen ja kouluttaminen sekä vapaaehtoistyön johtamisen ja organisoinnin osaamiseen. Tätä tehdään muun muassa kehittämällä yhdistysten tukimateriaaleja ja huomioimalla teema puolueen ja Opintokeskus Vision toteuttamissa koulutuksissa sekä jatkamalla systemaattista viestintää puoluetoimiston ja järjestökentän välillä.
Toiminnassa kehitetään myös uusia ja innostavia tapoja keskustella ja hahmottaa pitkän aikavälin tulevaisuushaasteita sekä löytää vihreitä tulevaisuuden ratkaisuja isoihin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Vuoden 2025 aikana kehitetään ja kokeillaan uusia toimintatapoja, jotka mahdollistavat jäsenten ja vihreistä kiinnostuneiden ihmisten kokoontumisen yhteen keskustelemaan politiikasta ja yhteiskunnallisista kysymyksistä.
Viestintä
Kevään 2025 viestinnällinen päätehtävä on oppositiopolitiikan strategisia valintoja sekä kunta- ja aluevaalien kampanjastrategiaa tukeva, kohderyhmät tavoittava ja brändin mukainen viestintä vihreästä vaihtoehdosta.
Kunta- ja aluevaalien jälkeen on edessä vaaliton vuosi, joka antaa mahdollisuuden strategiselle kehittämistyölle sekä oppositiopolitiikan strategisten valintojen mukaiselle aktiiviselle viestintätyölle, jolla pohjustetaan vuoden 2027 eduskuntavaalimenestystä.
Ulkoisessa viestinnässä tavoitellaan perinteisen median ja sosiaalisen median saumatonta yhteispeliä. Hyvää mediayhteistyötä pidetään yllä aktiivisella yhteydenpidolla toimittajiin ja pitämällä huolta siitä, että Vihreillä on kiinnostavaa, näkemyksellistä, rohkeaa ja tulevaisuuteen katsovaa sekä toivoa luovaa sanottavaa julkisessa keskustelussa.
Some-viestinnässä luodaan tarpeen mukaan uusia konsepteja ja pidetään yllä Vihreiden kykyä tarttua nopeasti kohderyhmiä liikuttaviin aiheisiin. Some-viestinnässä painotetaan visuaalisuutta, videotuotantoja ja uusien kanavien suunnitelmallista hyödyntämistä.
Vuonna 2025 jatketaan jäsenviestinnän kehittämistä ja luodaan uusia osallistumisen mahdollisuuksia esimerkiksi säännöllisten lyhyiden jäsenkyselyjen avulla.
Eurooppalainen ja kansainvälinen toiminta
Eurooppalainen politiikka on vihreille osa normaalia poliittista toimintaa, jota tehdään kahdella tasolla yhtä aikaa: Suomessa ja Euroopan tasolla. Vihreät toimii aktiivisesti osana Euroopan vihreää puoluetta (European Green Party, EGP).
EGP:n sekä Euroopan parlamentin vihreän ryhmän työhön keskittyvä Eurooppa-työryhmä seuraa aktiivisesti eurooppalaista vihreää politiikkaa ja valmistelee vihreiden kannat EGP:n kokouksiin.
Europarlamentin suomalaisten vihreiden jäsenten ja puolueen vahvaan yhteistyöhön panostetaan, jotta mahdollisimman moni saadaan tietoiseksi EU-tasolla käytävästä keskustelusta ja osallistumaan siihen.
Vuonna 2025 jatketaan hyvin alkanutta yhteistyön tiivistämistä Pohjoismaiden ja muiden lähimaiden vihreiden puolueiden kanssa. Vihreät pyrkii olemaan entistä aktiivisempi EGP:n toiminnassa ja aktivoimaan paikallispäättäjiä EGP:n kunta- ja aluevaltuutettujen verkostoon (Local Councillors Network).
Eurooppa-työryhmän lisäksi kansainvälisiä suhteita ylläpitää vihreiden ulko- ja turvallisuuspolitiikan työryhmä, joka keskittyy suhteisiin EU:n ulkopuolisten maiden ja Maailman vihreiden (Global Greens) kanssa.
Vaalikampanjat
Vuonna 2025 käydään ensimmäistä kertaa kunta- ja aluevaalit samalla päivällä huhtikuussa. Vaalivalmistelu on tehty pitkälti edellisen vuoden aikana ja vaalivuodelle jää lähinnä ehdokashankinnan loppukiri ja vaalisuunnitelman toteuttaminen. Ehdokaslistojen koostaminen on koko puolueorganisaatiolle valtava ponnistus piirien työstäessä aluevaalilistoja ja kuntien ahertaessa kuntavaalilistojen parissa. Tavoitteena on asettaa molemmissa yhteensä 4 000 ehdokasta siten, että osa ehdokkaista lasketaan sekä kunta- että aluevaalien ehdokaslistoilta.
Vaalien jälkeen käydään sekä kunta- että hyvinvointialuetasolla luottamuspaikkaneuvottelut. Neuvottelujen käyminen kahdella tasolla samaan aikaan on haastavaa etenkin puolueen kavenneen työntekijäresursin myötä. Neuvottelijoille olisi tarpeen tarjota aiempaa enemmän tukea kun sitä tosiasiassa on tarjolla aiempaa vähemmän.
Vaalien jälkeen on edessä myös henkilövalintoja tekevä puoluekokous. Tämän järjestäminen niin ehdokaspaneelien kuin mahdollisen jäsenäänestyksen osalta on puolueorganisaatiolle niinikään melkoinen urakka. Työntäyteisen kevään jälkeen on todennäköistä, että koko organisaation on purettava melkoinen määrä ylityökertymiä pitkien kesälomien muodossa. Syksyllä 2025 käydään edustajistovaalit kaikissa Suomen korkeakouluissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun edustajistovaalit käydään samoihin aikoihin sekä kaikissa ylioppilas- että opiskelijakunnissa. Vihreät tunnistavat edustajistovaalien merkityksen ja tukevat ylioppilas- ja opiskelijakuntien vihreitä listoja esimerkiksi sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä. Onneksi vuonna 2026 ei Suomessa ole määrä järjestää valtiollisia vaaleja.
Talous
Puolueen talouden perusta vaalikaudelle 2023–2027 määräytyi vuoden 2023 eduskuntavaalituloksen pohjalta. Kehyskaudella 2023–2027 pyritään hankalasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta rakentamaan maltillinen taloudellinen puskuri.
Vuosina 2024–2027 Vihreät Naiset ry:n tukiosuus on 5,52 % puolueavustuksesta, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry:n 3,60 %, Viite ry:n 0,57 % ja Vihreät vaivaiset ry:n 0,27 %. Muita valtakunnallisia henkilöjäsenyhdistyksiä tuetaan erikseen. Piirijärjestöille maksetaan 5 % puolueavustuksesta suorana tukena sekä erillinen työntekijätuki. Piirijärjestöjen suora tuki kohdennetaan piirijärjestöille siten, että 40 % tuesta jaetaan tasan kaikille 12 piirijärjestölle ja 60 % jaetaan jäsenmäärien suhteessa. Lisäksi suurten kaupunkien kunnallisjärjestöjen tukeen varataan 50 000 euroa.