Hallituksessa saavutettua
Luonto
- Hallitus on panostanut keskimäärin 100 miljoonaa euroa vuosittain lisää rahaa luonnonsuojeluun. Tämä on historiallisen suuri panostus, jonka avulla voidaan torjua pitkään jatkunutta luontokatoa ja turvata luonnon monimuotoisuutta.
- Uudessa luonnonsuojelulaissa vahvistetaan tiukasti suojeltujen luontotyyppien suojaa, tuodaan vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio osaksi lainsäädäntöä ja kasvatetaan Suomen Luontopaneelin roolia. Uudessa laissa kielletään myös uhanalaisimpien lajien metsästysmuistojen tuonti EU:n ulkopuolelta. Laki tulee voimaan kesällä 2023.
- Malminetsintä kiellettiin kansallispuistoissa, luonnonpuistoissa ja Punkaharjun luonnonsuojelualueella.
- Uusi kansallispuisto Sallaan!
- Tiilikkajärven kansallispuiston pinta-alan yli kaksinkertaistaminen
- Uusia isoja luonnonsuojelualueita perustettu mm. Inariin ja Paltamoon.
- Varmistettu miljoonatuet kunnille ja järjestöille luonnon monimuotoisuutta vahvistaviin toimiin.
- Metsien suojelun Metso-ohjelman tavoitteesta yli 90 % saavutettu.
- Soita on suojeltu yli 15 000 hehtaaria ja ennallistettu yli 10 000 hehtaaria.
- Vuoteen 2030 asti ulottuvalla Helmi-ohjelmalla aiomme suojella, ennallistaa, kunnostaa ja hoitaa kymmeniä tuhansia hehtaareja arvokkaita elinympäristöjä.
- Luonto- ja ympäristöjärjestöt tekevät korvaamattoman tärkeää työtä. Korotimme luonto- ja ympäristöjärjestöjen rahoitusta, jotta toiminnalle on riittävät resurssit.
- Metsä on koti tuhansille lajeille. Lisäsimme metsiensuojelun rahoitusta. Laajensimme ensimmäistä kertaa vapaaehtoisen metsiensuojelun myös Pohjois-Suomeen.
- Luonnossa liikkuminen on suomalaisille tärkeää. Satsasimme kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueiden reitteihin ja rakenteisiin.
- Olemme uudistaneet eläinten hyvinvointilain. Lain keskeisiä uudistuksia ovat muun muassa parsinavetoiden ja porsitushäkkien rakentamisen kieltäminen, porsaiden kirurgisen kastraation kieltäminen siirtymäajalla sekä koirien ja kissojen pentutehtailuun puuttuminen uusin keinoin.
- Perustimme eläinten hyvinvointia edistävän eläinsuojeluasiamiehen viran ja perustamme pentutehtailua ehkäisevän koirarekisterin
- Elvytimme vaelluskalakantoja ja turvasimme niille tärkeitä vapaana virtaavia vesistöjä.
- Nimitimme luontopaneelin edistämään tieteen ja politiikan vuoropuhelua. Luontopaneelin roolia on vahvistettu luonnonsuojelulaissa ja resursseja lisätty.
- Vahvistimme vesiensuojelua koko massa vesiensuojelun tehostamisohjelmalla. Suojelimme erityisesti Itämerta vähentämällä merta rehevöittävää ravinnekuormitusta.
- Käynnistimme Saaristomeri-ohjelman, jonka tavoitteena on kohentaa Saaristomeren heikkoa tilaa. Itämeren suojelukomissio on tunnistanut Saaristomeren osalta erityisen suojelutarpeen.
- Toteutimme Luontolahjani Suomelle -kampanjan, jossa valtio tuplaa yksityisten omistajien suojeluun siirtämät alueet. Kun yksityinen omistaja siirtää arvokkaan luontokohteen suojeluun, siirretään Metsähallituksen luontoarvoiltaan arvokkaimmista alueista suojeluun vastaavan kokoinen alue.
- Suojelimme 30 000 hehtaaria valtion omistamia pääosin metsäisiä maita ja soita eri puolilla Suomea.
- Asetimme valtion omistamia maa- ja vesialueita hallinnoivalle Metsähallitukselle tavoitteen hiilinielujen ja peitteellisen metsänkasvatuksen osuuden kasvattamisesta.
- Punkaharjun valtion luonnonsuojelualuetta laajennettiin.
- Laadimme ensimmäisen kansallisen luonnon virkistyskäyttöstrategian.
- Valmistelimme lainsäädäntöä maankäytön muutosmaksulle, joka vähentäisi metsäkatoa.
- Tuotimme selvitykset ilmastolain kaltaisesta luontolaista sekä luonnon huomioimisesta paremmin osana taloutta (Dasguptan raportti).
- Valmistelimme EU:n biodiversiteettisitoomuksia ja Suomen omaa biodiversiteettistrategiaa, johon sisältyy mm. 30 % suojelutavoite.
- Sitouduimme yhdessä maailman maiden kanssa Montrealissa pysäyttämään luontokadon 2030 mennessä.
- Teimme päätöksen turkistarhauuksen investointituesta luopumisesta.
- Lisäsimme merkittävästi hiilensidontaa edistävien luonnonhoitotoimien rahoitusta.
- Valmistelimme maankäytön muutosmaksua ja metsälain ilmastoarviointia.
- Aloitimme yli 60 lintukosteikon kunnostamisen.
- Laadimme pölyttäjästrategian.
- Ajoimme verkkokalastuskieltoa saimaannorpan levinneisyysalueelle.
- Asetimme maataloudelle 29 % päästövähennystavoitteen vuoteen 2035 mennessä.
- Edistimme EU:n asetusta luonnon tilan parantamiseksi (ennallistamisasetus).
- Lista täydentyy hallituskauden edetessä.