Saavutuksemme hallituksessa
Ilmastonmuutos
- Uudistimme ilmastolain. Hiilineutraalius 2035 on nyt kirjattu lakiin ja päivitetyt päästövähennystavoitteet asetettu ilmastotieteen mukaisesti.
- Muutimme energiaverotusta: jatkossa puhtaita ratkaisuja suositaan ja saastuttavien energiamuotojen verotusta on nostettu.
- Olemme tehneet Suomen historian suurimmat miljardiluokan ilmastopanostukset. Elpymispaketeilla edistetään siirtymää kestävään tulevaisuuteen.
- Autamme ihmisiä luopumaan öljylämmityksestä tukiohjelmalla.
- Tuemme sähköautojen hankintaa ja latausinfran rakentamista.
- Kannustamme pyöräilyyn mahdollistamalla vanhan auton romutuspalkkion käyttö sähköpyörän hankintaan.
- Teollisuuden päästökompensoinnista on luovuttu.
- Alennamme merituulivoiman veroa.
- Poistimme sähkön varastoinnin kaksinkertaisen verotuksen.
- Aennamme kaukolämpöverkkoon lämpöä tuottavien lämpöpumppujen ja konesalien verotusta.
- Korotamme polttoaineveroa.
- Alensimme sähköveroa ja kannustimme näin teollisuutta sähköistymisen edistämisessä.
- Lämmityspolttoaineiden veroja on korotettu samalla kun alennettu sähkön ja lämmön yhteistuotannon verotusta.
- Turpeen veroa on korotettu niin, että sen käyttö vähintään puolittuu 2030 mennessä.
- Päätimme syksyn 2021 budjettiriihessä ilmastopaketista, jolla on mahdollista rakentaa hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Ilmastotoimia tehdään ensi vuonna puolen miljardin euron edestä. Vihreille oli tärkeää, että tavoitteiden lisäksi myös valitut toimet ovat uskottavia ja riittäviä. Siksi paketti tullaan vielä arvioimaan tutkijoiden ja asiantuntijoiden voimin.
- Teemme Suomen historian suurimman panostuksen ilmastotoimiin ohjaamalla puolet EU:n elpymispaketin varoista ilmastokriisin torjuntaan. Kokonaisuudessaan paketti vähentää Suomen ilmastopäästöjä jopa yli kuudella prosentilla. Miljardin euron lisäsatsaukset ilmastotoimiin auttavat meitä irrottautumaan fossiilisesta energiasta, rakentamaan hiilineutraalia hyvinvointivaltiota ja näyttävät suuntaa tulevaisuuden kestäville talouspäätöksille.
- Aloitamme turpeen energiakäytön alasajon. Turpeen verotus on lähes kaksinkertaistettu ja turpeelle otetaan käyttöön lattiahintamekanismi, joka takaa että turpeen käyttö vähintään puolittuu vuoteen 2030 mennessä. Samalla turvealan työntekijöitä ja yrittäjiä tuetaan luopumaan turvetuotannosta ja vaihtamaan elinkeinoa.
- Panostamme nopeisiin raideyhteyksiin Helsingistä Turkuun ja Tampereelle, joka nopeuttaa koko pääradan liikennettä sekä henkilöliikenteeseen Oulusta Tukholmaan. Edistämme myös itäisen Suomen yhteyksiä nopeuttavaa itärataa ja selvitämme lähijunaliikenteen kehittämistä eri puolilla Suomea. Raideliikennettä kehittämällä vähennetään Suomen ilmastopäästöjä ja helpotetaan liikkumista koko maassa.
- Rakennukset ja asuminen tuottavat kolmanneksen Suomen ilmastopäästöistä. Pelkästään pientalojen öljylämmityksen päästöt ovat 0,8 megatonnia. Tuemme kotitalouksien energiaremontteja ja öljylämmityksestä luopumista, jotta ne voivat vaihtaa saastuttavat lämmitysjärjestelmät puhtaisiin. Tämä on malliesimerkki reilusta muutoksesta – samaan aikaan kun fossiilisten hintaa on nostettu, autamme kotitalouksia luopumaan niistä.
- Uudistamme maankäyttö- ja rakennuslain ottamaan kaavoituksessa ja rakentamisessa paremmin huomioon ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen sekä luonnon monimuotoisuuden. Tavoitteena on asettaa uusien rakennusten ilmastopäästöille raja-arvot vuoteen 2025 mennessä.
- Kävely ja pyöräily ovat olleet koronavuonna suosittuja, mutta tarve liikkumiselle ei katoa vastaisuudessakaan. Panostamme kävelyyn ja pyöräilyyn.
- Ohjaamme ihmisiä liikkumaan kestävästi veroilla ja tuilla ja teimme päätökset liikenteen päästöjen puolittamiseksi 2030-mennessä.Tuemme muun muassa sähköautojen ja kaasurekkojen hankintaa sekä laajennamme sähköautojen latausinfraa ja biokaasun tankkausasemien verkostoa. Olemme myös päivittäneet liikenteen työsuhde-edut ilmastoaikaan. 1, 2, 3
- Edistämme kestävää puurakentamista.
- Teemme miljardiluokan satsaukset ilmastonmuutosta hillitsevään toimintaan, uudistamme energiaverotuksen ja suuntaamme uudelleen teollisuuden tukia saastuttamisesta kohti ilmastotoimia.
- Uudistimme jätelain, mikä helpottaa kierrätystä, suitsii luonnonvarojen ylikulutusta ja edistää kiertotaloutta. Taloyhtiöissä se tarkoittaa pakollisia kartongin, lasin, muovin, metallin ja biojätteen keräyspisteitä. Myös tekstiilijätteen keräyspisteet tulee alueellisiin jätekeräyspisteisiin viimeistään 2023 alkaen. Tavoitteena on nostaa kierrätysaste nykyisestä noin 43 prosentista 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.
- Asetimme Suomelle ensimmäistä kertaa tavoitteen vähentää luonnonvarojen ylikulutusta, joka on ilmastokriisin ja luontokadon juurisyy. Uuden kiertotalouden strategisen ohjelman tavoitteena on, että vuonna 2035 kotimaan primääriraaka-aineiden kokonaiskulutus ei ylitä vuoden 2015 tasoa. Tavoitteeseen pääsemiseksi uudistamme taloudellisia kannusteita, tuemme alan yrityksiä, vauhditamme kiertotaloutta julkisilla hankinnoilla ja lisäämme tutkimusta ja innovaatioita.
- Päivitimme autoilun, julkisen liikenteen ja pyöräilyn työsuhde-edut ilmastoaikaan.
- Perustimme ilmastorahaston, joka tukee ilmastotekoja, vihreitä investointeja ja siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan.
- Tuimme joukkoliikennettä, jotta palvelutaso voidaan turvata myös koronakriisin yhteydessä.
- Laadimme yhdessä teollisuuden kanssa 13 toimialan vähähiilitiekartat. Esimerkiksi terästeollisuudessa vähähiili-investointeja ja -toimia on aikaistettu alkuperäisiin suunnitelmiin nähden.
- Laadimme biokaasuohjelman, joka on osaltaan edistänyt biometaanin tuotannon kasvua viime vuosina.
- Lisäsimme uusiutuvien polttoaineiden osuutta dieselistä nostamalla jakeluvelvoitteen 34 prosenttiin ja ottamalla biokaasun mukaan velvoitteen piiriin.
- Vahvistimme hiilinieluja. Esimerkiksi Metsähallitukselle laadittiin uudet omistajapoliittiset linjaukset, tuhkalannoituksen tukea turvemaille laajennettiin, annoimme tukea joutoalueiden metsitykseen sekä uudistimme metsänhoidon suosituksia. Turvepeltojen päästöjä vähennettiin vedenpinnan nostolla sekä perustamalla ilmastokosteikkoja. Ensi vaalikaudella toteutusta varten on laadittu selvitys maankäytön muutosmaksusta sekä metsälain muutostarpeiden arviointi ilmastonäkökulmasta. Lisätoimia vaaditaan tosin vielä paljon.
- Otimme käyttöön vihreän siirtymän investointien kiihdytyskaistan, eli nopeutetun lupamenettelyn esimerkiksi uusiutuvaa energiaa, vähähiilistä vetyä sekä hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä koskeville hankkeille.
- Vauhditimme pk-yritysten, kotitalouksien ja taloyhtiöiden puhtaan teknologian investointeja valtion takaamilla energiaomavaraisuuslainoilla. Lainan voi saada esimerkiksi energiatehokkuusremonttiin, lämmitysjärjestelmän uusimiseen, aurinkopaneelien asentamiseen, vähäpäästöisen auton hankintaan tai latausinfran rakentamiseen.
Lue lisää Hiilineutraali Suomi 2035 -verkkosivulta.
Lista täydentyy hallituskauden edetessä.
LUe lisää saavutuksista: