Usein kysytyt kysymykset jäsenyydestä

Hienoa, että olet kiinnostunut liittymään Vihreiden jäseneksi!

Tälle sivulle on koottu yleisimpiä jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Mikäli jokin tarvitsemasi vastaus ei löydy sivulta, tai sinulla on muuta kysyttävää, kannattaa olla yhteydessä osoitteeseen jasenasiat@vihreat.fi.

Mitä jäsenyys tarkoittaa?

Vihreiden jäsenenä annat tukesi vihreille arvoille ja politiikalle. Jokaisesta päätöksestä tai linjauksesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Vihreillä on yli 8 000 jäsentä ja joukkomme on moniääninen. Jaamme kuitenkin yhteiset perusarvot. 

Jäsenenä pääset vaikuttamaan siihen, millainen Vihreä puolue on. Jäsenet äänestävät puolueen puheenjohtajasta, voivat vastata jäsenkyselyihin, toimia puoluekokousedustajina tai muissa puolueen päättävissä elimissä. Puolueiden aktiiviset jäsenet ovat myös olennaisia vaalien järjestämisessä, ja jäsenten voimin tapahtuu valtaosa esimerkiksi vaalitapahtumista kullakin paikkakunnalla.

Onko minun liityttävä johonkin yhdistykseen, jotta olen Vihreiden jäsen?

Kyllä. Vihreät on liittomuotoinen puolue, eli jokainen jäsen on jonkin yhdistyksen jäsen, ja yhdistykset muodostavat yhdessä puolueen. Tämän takia on kuuluttava Vihreään yhdistykseen, jotta on Vihreiden jäsen.

Paljonko jäsenmaksu on?

Jäsenmaksu vuonna 2024 on 48 €. 

Vähävaraisten (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, jne.) jäsenmaksu on 18 €.

Tiedot avoimista ja suoritetuista jäsenmaksulaskuista löytyy Vihreiden asiointipalvelusta, laskut-välilehdeltä. Mikäli et löydä jäsenmaksulaskua, voit pyytää sitä osoitteesta jasenasiat@vihreat.fi.

Jos olet jo puolueen jäsen ja haluat maksaa jäsenmaksusi nykyiselle yhdistyksellesi, voit maksaa sen käyttämällä viitenumeroa ja muita tietoja saamastasi jäsenmaksulaskusta.

Kuinka usein jäsenmaksu pitää maksaa?

Jäsenmaksu maksetaan kerran vuodessa ja jäsenmaksulaskut lähetetään vuoden alkupuolella. Voit tilata laskun e-laskuna, jolloin se tulee suoraan pankkiisi. Paperilasku lähetetään vain niille, joilla ei ole sähköpostiosoitetta tai e-laskutilausta ei löydy jäsenrekisteristämme.

Mitä tarkoittaa eri paikallisyhdistykset?

Paikallisyhdistykset kokoavat saman maantieteellisen alueen vihreitä yhteen. Paikallisyhdistys voi olla esimerkiksi Kirkkonummen Vihreät, tai Tampereen Vihreät Nuoret, tai Oulun Vihreät Naiset.

Mitä eroa eri yhdistyksillä on?

Vihreitä yhdistyksiä on paljon ja autamme oikean valinnassa mielellämme. Oman alueen paikallisyhdistys on ikkuna paikallispolitiikkaan, mutta myös koko puolueen tasolla tehtävään valtakunnalliseen politiikkaan. Paikallisyhdistysten toiminnassa järjestetään enemmän livetilaisuuksia, joissa voi kohdata muita oman kotiseudun vihreitä. Paikallisyhdistykset toimivat usein kuntatasolla, jolloin paikallisyhdistys järjestää oman kuntansa kuntavaalit ja muuta paikallista toimintaa. 

Alueellisen toiminnan lisäksi Vihreillä on valtakunnallista toimintaa jonkin teeman ympärille muodostuneissa yhdistyksissä ja liittojärjestöissä. Valtakunnallisten yhdistysten toiminta on etäpainotteista ja livetapaamisia on harvemmin. Toiminta on silti vilkasta ja sen painotus on vahvasti yhdistykselle tärkeässä teemassa. 

Valtakunnalliset yhdistykset löytyvät täältä. Vihreiden valtakunnalliset liittojärjestöt: Vihreät Nuoret, Vihreät Naiset ja Viite- tieteen ja teknologian vihreät ovat koonneet sivuilleen tarkempaa tietoa omasta toiminnastaan. Liittojärjestöillä on valtakunnallisen järjestön lisäksi paikallistoimintaa hieman kuten paikallisyhdistyksilläkin.

Voinko liittyä moneen yhdistykseen?

Voit. Ei ole mikään pakko valita yhtä yhdistystä. Voit valita itsellesi sopivia yhdistyksiä kuinka monta tahdot. On aika yleistä olla useamman yhdistyksen jäsen. Näin voit osallistua esimerkiksi oman paikallisyhdistyksesi kautta oman kuntasi asioista käytävään keskusteluun ja valtakunnallisen järjestön kautta vahvistaa osallisuuttasi itsellesi erityisen tärkeitä asioita esillä pitävän yhdistyksen toiminnassa. Jokaiselle yhdistykselle maksetaan kuitenkin jäsenmaksu erikseen. Jos täyden jäsenmaksun maksaminen useammasta yhdistyksestä ei ole sinulle kohtuullista, voit maksaa alennetun vähävaraisten jäsenmaksun yhteen tai useampaan yhdistykseen.

Mitä, jos haluankin vaihtaa yhdistystä?

Jokainen yhdistys on oma toimijansa Vihreän liiton alaisuudessa, ja siksi yhdistyksestä toiseen ei voi suoraan siirtyä. Käytännössä yhdistyksen vaihtaminen suoritetaan eroamalla vanhasta yhdistyksestä ja liittymällä uuteen. Koska jäsenmaksu kohdistuu yhdistykselle, tulee uuteen yhdistykseen liittyessä myös maksaa kyseisen yhdistyksen jäsenmaksu. Jäsenmaksu koskee aina kuluvaa kalenterivuotta.

Mitä minulta jäsenenä odotetaan?

Sinä itse päätät millainen Vihreiden jäsen haluat olla. Jäsenyys voi olla kevyimmillään tuen osoitus vihreille arvoille ja politiikalle. Jäsenmaksullasi tuet toimintaa ja jäsenyydelläsi kasvatat Vihreiden joukkoa. Toisaalta Vihreissä voi toimia monilla tavoin. Voit toimia oman yhdistyksesi hallituksessa, voit osallistua vihreiden työryhmiin, joissa laaditaan ohjelmia ja vihreitä linjoja, vaalien aikaan tarvitaan aina väkeä hankkimaan ehdokkaita, pystyttämään vaalitelttaa ja jakamaan esitteitä ja somepostauksia. Tietenkin voit olla myös ehdolla vaaleissa! Jäsenenä pääset myös vaikuttamaan esimerkiksi äänestämällä puheenjohtajan vaalissa ja vastaamalla jäsenkyselyihin. 

Sinulla ei tarvitse olla erityisosaamista tai tietoa kaikesta vihreiden politiikasta, sopivaa tekemistä löytyy erilaisille ihmisille sen mukaan mikä sinua kiinnostaa ja miten ehdit olla mukana.

Kuka voi liittyä Vihreisiin?

Kuka vain yli 15-vuotias, joka jakaa vihreät arvot ja haluaa vaikuttaa puoluetoiminnan kautta. Toisen puoluen jäsen ei voi olla samaan aikaan, joten eroathan toisesta puolueesta ennen liittymistä Vihreisiin.

Onko liittymiselle ikärajaa?

On. Ikäraja on 15 vuotta ja jos olet nuori kannattaa tutustua ensimmäisenä Vihreiden nuorten toimintaan.

Onko tieto jäsenyydestäni julkinen?

Ei ole. Tieto jäsenyydestäsi on jäsenrekisterissämme, joka ei ole julkinen. Sinä itse päätät siitä, kenelle kerrot jäsenyydestäsi. Puolue ei luovuta jäsentietoja mihinkään. Ainoastaan puolue-elimiin valittujen nimet, esim. yhdistyksen hallituksen jäsenet, listatataan usein yhdistyksen sivuilla.

Onko osoitteesi tai puhelinnumerosi muuttunut?

Voit ilmoittaa yhteystietojesi muutoksista Vihreiden asiointipalvelussa.

Sukulaisen tai tuttavan liittäminen jäseneksi

Hienoa, että tuttavapiirissäsi on kiinnostusta Vihreisiin! Kiinnostuneet henkilöt voivat maksaa jäsenmaksunsa uusien jäsenten liittymispalvelussa.

Miten jäsenyydestä pääsee eroon jos tulen katumapäälle?

Puolueen jäsenyydestä voi erota ilmoittamalla asiasta kirjallisesti omalle yhdistyksellesi. Jos olet useamman yhdistyksen jäsen ja haluat erota jostain yhdistyksestä tai vaihtaa yhdistystä sekin onnistuu. Kaikissa näissä asioissa apua saa osoitteesta jasenasiat@vihreat.fi.

Palvelut vihreille yhdisty­sak­tii­veille

Perustietoa löytyy Vihreästä yhdistysoppaasta. Yhdistysasioissa kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä omaan piiri- tai liittojärjestöön. Yhdistysneuvontaa saa myös puoluetoimistolta osoitteesta yhdistysasiat@vihreat.fi. Yhdistyksen muuttuneet tiedot voi ilmoittaa puolueelle ja piiri- ja/tai liittojärjestölle samaan osoitteeseen.

Sinua tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Suomen täytyy katsoa tulevaisuuteen – meidän tulee torjua ilmastokriisiä, pysäyttää luontokato, panostaa koulutukseen ja osaamiseen, rakentaa kestävää taloutta sekä pitää huolta heikoimmassa asemassa olevista.

Meillä riittää töitä ja tarvitsemme sinut mukaan muuttamaan Suomen suunnan. Me voimme olla se vastavoima takaperoi­selle politii­kalle ja vaikuttaa kestävämmän maailman puolesta.

Liity jäseneksi