Vihreät muuttavat maailmaa, jotta elämä maapallolla voi kukoistaa
Miksi Vihreät ovat olemassa? Mitkä ovat puolueemme suuret linjat ilmastonmuutoksen, kuudennen sukupuuttoaallon, köyhyyden ja eriarvoisuuden ratkaisemiseksi? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin Vihreiden periaateohjelma etsii vastauksia. Nyt tarvitsemme sinun panostasi löytääksemme suuret linjat, oikeat sanat ja tärkeimmät arvot.
Vihreiden periaateohjelma eli Vihreiden keskeisiä arvoja ja periaatteita linjaava ohjelma hyväksytään kesän 2020 puoluekokouksessa. Periaateohjelma ohjaa Vihreiden poliittista ajattelua ja toimintaa kaikilla päätöksenteon tasoilla, ja on voimassa vuoteen 2028 saakka. Periaateohjelma raamittaa siis muun muassa 2020-luvun lähes kaikkia vaaliohjelmia.
Miten ilmastokriisi ratkaistaan ja lajien sukupuuttoaalto pysäytetään? Miten uudistetaan talous kestäväksi ja rakennetaan rauhaa? Kuinka energiaa tulevaisuudessa tuotetaan? Miten äärioikeiston nousu torjutaan ja demokratiaa vahvistetaan? Miten köyhyyttä torjutaan ja ihmisoikeuksia puolustetaan? Mikä on yhdenvertaisuuden ja sivistyksen merkitys? Miten löydetään tasapaino yksilön vapauksien ja vastuiden välillä
Periaateohjelmatyö on ollut käynnissä elokuusta 2019 saakka. Ohjelmaa on työstänyt puoluehallituksen nimeämä työryhmä, ja puolueen suuria kysymyksiä on pohdittu paikallisjärjestöjen pitämissä työpajoissa ympäri Suomen.
Nyt on kaikkien jäsenten, paikallisjärjestöjen sekä kansalaisjärjestöjen vuoro osallistua ohjelmaluonnoksen kommentointiin ja periaatteidemme muovaamiseen. Periaateohjelma on puristettu 11 sivun mittaan, joten sen lukeminen ja kommentointi on helppoa. Kommenttikierroksen jälkeen työryhmä koostaa vielä viimeisen version puoluekokoukselle, joka hyväksyy lopullisen periaateohjelman. Toivomme, että mahdollisimman moni jäsen ja järjestö tarttuu mahdollisuuteen vaikuttaa jo nyt!
Lukuintoa toivottaen, periaateohjelmatyöryhmän vetäjät,
Jaakko Mustakallio, puolueen varapuheenjohtaja
Saara Hyrkkö, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
***
Linkki periaateohjelmaluonnokseen
Linkki kommentointilomakkeeseen
Voit kommentoida jokaisen luvun jälkeen. Tee mahdollisimman tarkkoja muutosehdotuksia työryhmän työtä helpottaaksesi. Lähetäthän kommenttisi 15.3. mennessä.