Viekö hallitus nuudelit opiskelijan lautaselta?
Erittäin pienituloisen ryhmän toimeentulon heikentäminen ei ole oikein. Silti opintotuki on politiikan heittopussi.
Oli vuosi 2011. Me opiskelijat pystytimme saunan Säätytalon eteen ja kampanjoimme sen puolesta, että opintotuki sidottaisiin muiden etuuksien tavoin indeksiin. Näin tapahtuikin hetkeksi.
Vuonna 2015 alkaneella kaudella päätös peruttiin ja itse asiassa opintorahaan tehtiin lähes sadan euron leikkaus. Valtiovarainministerin salkku oli kokoomuksella.
Vuonna 2019 kokoomus jäi hallituksen ulkopuolelle oppositioon. Olin itse Säätytalolla neuvottelemassa muun muassa koulutuksen rahoituksen kasvattamisesta. Opintotuki sidottiin jälleen indeksiin.
Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että opiskelijan eurolla saa jotakuinkin yhtä monta makaronipussia tänä vuonna kuin edellisenä. Eli että opintotuen taso ei laahaa perässä, kun elinkustannukset nousevat.
Opintotuen kohdalla kysymys on erityisen olennainen, sillä sen taso on jo valmiiksi huomattavan matala. Itse asiassa aivan liian matala. Opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, jonka odotetaan ottavan velkaa elääkseen.
Tullaan vuoteen 2023. Vielä viime keväänä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vakuutti, että opintotuki rajataan kokoomuksen ajamien indeksileikkausten ulkopuolelle. Pääministeri Orpon johdolla budjettiriihessä tältä lupaukselta näyttää sulavan pohja.
Nousevien elinkustannusten keskellä opintotuen indeksijäädytys on tosiasiallisesti leikkaus opintotukeen. Samaan aikaan myös asumistuen leikkaukset lohkaisevat opiskelijan kukkarosta ison siivun.
Luottamus on politiikan kovinta valuuttaa. On varmaan selvää, että kokoomus ei opiskelijan tai koulutuksen ystävän luottamusta ansaitse.