Saara Hyrkön ryhmäpuhe 1.10.2019
Arvoisa puhemies, Viime perjantaina eduskuntatalon portaat täyttyivät lapsista ja nuorista, jotka vaativat oikeutta elää. He peräänkuuluttivat vastuunkantoa aikuisilta ja muistuttivat meitä tärkeimmästä tehtävästämme tässä talossa.
Me teemme työtä sen puolesta, että jokainen lapsi ja nuori tässä maassa voisi luottaa tulevaisuuteen. Oli sitten kyse ilmastokriisin ratkaisemisesta, tasa-arvoisista koulutusmahdollisuuksista tai omien unelmien toteuttamisesta.
Tästä on kyse myös nyt, kun puhumme työllisyydestä ja taloudesta.
Työllisyysasteen nostamiseen ei ole yksittäisiä ihmelääkkeitä. Se vaatii laajan kirjon toimenpiteitä ja se on tehtävä katse huomattavasti huomista pitemmällä. Vain siten voimme kohentaa työllisyyttä kestävällä tavalla.
Kokoomuksen puheissa esimerkiksi perusturvan korotus näyttäytyy yksinomaan negatiivisena työllisyystoimena. Mutta me Vihreät uskomme suomalaisiin. Uskomme siihen, että köyhyyttä torjumalla luodaan yhä useammalle mahdollisuuksia osallistua, tehdä työtä ja rakentaa tätä yhteiskuntaa.
Samaan aikaan on tietenkin pidettävä huolta muun muassa siitä, että työtä myös löytyy yhä useammalle, että ihmisten osaaminen vastaa tämän päivän ja huomisenkin tarpeita ja että ihmiset pysyvät työkykyisinä nykyistä paremmin.
Arvoisa puhemies,
Yhtäkään talouskeskustelua ei pitäisi tänä päivänä käydä puhumatta ilmastonmuutoksesta. Tämä on ihmiskunnan kohtalonkysymys, jossa epäonnistuminen tekee kaikki työllisyystavoitteet tyhjiksi. Siksi hallituksen kärkitavoitteena on suojella ainutlaatuinen luontomme, tehdä Suomesta hiilineutraali ja edistää kansainvälisiä ratkaisuja ilmastokriisiin.
Ilmastokriisin ratkaisut ja vaikutukset mullistavat jo lähivuosina myös meidän taloutemme.
Aivan yhtä häpeällistä, kuin kunnianhimoisten ilmastotoimien vastustaminen, on myös sellaisten mielikuvien luominen, että kaikki voisi jatkua ennallaan. Molemmat jarruttavat itse ongelman ratkaisemista ja ihmisten varautumista edessä oleviin muutoksiin.
Siksi tarvitsemme pikaisten ja vaikuttavien ilmastotoimien lisäksi reilun muutoksen ohjelman. Siis yhteisen näkemyksen siitä, miten työelämää, koulutusjärjestelmää ja sosiaaliturvaa uudistetaan vastaamaan muuttuvan maailman tarpeita niin, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana.
Arvoisa puhemies,
Jo nyt yksi työllisyyden jarruista on pula osaavasta työvoimasta. Hallituksen tekemät panostukset kaikille koulutusasteille luovat kestävää pohjaa osaamistason nostamiselle.
Ja siitäkin huolimatta apua tarvitaan myös Suomen rajojen ulkopuolelta.
Eiliset syntyvyysluvut eivät varsinaisesti tulleet yllätyksenä, mutta kenties ne toimivat tarvittavana lähtölaukauksena työperäisen maahanmuuton vauhdittamiselle.
Sekään ei tapahdu itsestään. Osaajia ei ala virrata solkenaan heti, kun se sattuu meille sopimaan. Sujuvat oleskelulupaprosessit ja tarveharkinnan reipas uudistaminen ovat kuitenkin hyviä ensiaskelia.
Myös yhteiskunnallisella ilmapiirillä on väliä. Syrjintää, häirintää ja rasismia on torjuttava määrätietoisesti, jotta jokainen voi tuntea olonsa tervetulleeksi ja löytää oman polkunsa.
Arvoisa puhemies,
Valitettavasti tomerimmatkin työllisyystoimet valuvat hukkaan, jos emme suhtaudu riittävällä vakavuudella uuteen suomalaiseen kansantautiin.
Mielenterveyden häiriöt ovat olleet yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeeseen jo miltei kahdenkymmenen vuoden ajan. Masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle jääneiden nuorten määrä on lyhyessä ajassa tuplaantunut.
Silti mielenterveyspalveluissa on monta vuotavaa aukkoa ja pääsy vaikkapa koulupsykologin puheille on aivan liian tahmeaa. On kestämätöntä, että juuri ne ihmiset, joiden voimavarat ovat vähissä, joutuvat jatkuvasti kamppailemaan saadakseen apua.
Tarvitsemme uuden suunnan mielenterveyteen liittyvien ongelmien ratkomiseen ja ennaltaehkäisyyn. Mielenterveyden edistämisestä on tehtävä arkipäivää kouluissa, päiväkodeissa, neuvolassa – ja työpaikoilla. Tässä onnistuminen on paitsi inhimillistä, myös välttämätöntä työllisyystavoitteidemme saavuttamisessa.
Arvoisa puhemies,
Kokoomuksen tapa luokitella suomalaiset “ahkeriin keskituloisiin” ja joihinkin muihin on omiaan luomaan juopia ihmisten välille. Tasa-arvoisen ja kestävän hyvinvointivaltion vahvistaminen hyödyttää kuitenkin kaikkia suomalaisia tulotasosta riippumatta.
Kun kokoomus ei ole hallituksessa, voidaan suurituloisten veronkevennysten sijaan varmistaa, että pienituloisten kukkaroon jää enemmän rahaa.
Kun kokoomus ei ole hallituksessa, teemme koulutusleikkausten sijaan panostuksia kaikille koulutusasteille.
Kun kokoomus ei ole hallituksessa, karsimme luonnon monimuotoisuuden sijaan ympäristölle haitallisia yritystukia.
Nämä ovat arvovalintoja, joiden takana on helppo seistä.
Tarvitsemme merkittäviä panostuksia koulutukseen ja mielenterveyteen, uuden otteen työperäiseen maahanmuuttoon ja reilun muutoksen ohjelman, joka kannattelee muuttuvassa maailmassa.
Ärade talman,
Vi behöver betyndande investeringar i utbildning och mental hälsa, en ny strategi för arbetsrelaterad invandring och ett rättvist förändringprogram när vi kämpar mot klimatkrisen.
Tähän työhön hallitus on sitoutunut ja vihreä eduskuntaryhmä antaa sille täyden tukensa.