Pojat eivät saa jäädä yksin
“Tyttöjen ja poikien ennestään suuret oppimiserot ovat taas kasvaneet.” “Erityisesti pojat kärsivät yksinäisyydestä.” “Tunteista puhuminen on teinipojille yhä vaikeaa.” “Väkivalta on monelle pojalle arkipäivää.” Kun katsoo pelkkiä otsikoita, poikien tilanne vaikuttaa Suomessa suorastaan synkältä.
Näiden otsikoiden takana on kuitenkin myös toisenlaisia tarinoita. Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää, ja siksi haluan erityisesti tänään nostaa esiin poikien valtavan potentiaalin. Samoin sen, että jokaisella pojalla tulee olla oikeus kasvaa ja kehittyä kannustavassa ja turvallisessa ympäristössä, sellaisina kuin ovat.
Yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen puuttuminen, koulutukseen satsaaminen ja matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ovat politiikan tärkeimpiä työkaluja poikien puolesta. Tukea tarvitaan ajoissa ja koronan vuoksi palveluita on oltava saatavilla myös etänä esimerkiksi auttavien chattien ja puhelimien muodossa. Samalla tulee panostaa perinteiseen pojille suunnattuun tukeen, esimerkiksi Poikien taloihin.
Kaikki pelaa – hinta ei saa olla este harrastuksille
Eniten kiusaamista ja väkivallan uhkaa kokevat peruskoulussa olevat pojat. Kiusaamisen jäljet voivat vaikuttaa läpi elämän. Jokaisella pitäisi olla ympärillään ihmisiä, jotka kuuntelevat ja kannustavat. Jokaisen pitää voida mennä kouluun ja harrastuksiin ilman, että on turvaton olo.
Minulle jalkapallojoukkue on ollut nuoruuden ja kasvun kannalta kaikkien tärkein yhteisö. Monille nuorille futis, jääkiekko tai pesäpallo on harrastus, joka pitää osallisena. Urheiluseuroilla on merkittävä rooli myös nuorten kasvun tukena. Merkityksellisen harrastuksen kautta nuori näkee, että pärjää sekä oppii olemaan yhteisössä ja jakamaan vastuuta.
Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa seuramaksuihin, hintaviin välineisiin ja kisamatkoihin. Siksi täytyy pitää huoli, että harrastuksen hinta ei ole este olla mukana. Syrjäytymisen ehkäisy ei aina vaadi suuria summia, ja toisaalta mikä olisi lasten ja nuorten hyvinvointia tärkeämpää. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla mahdollisuus harrastukseen. Esimerkiksi Islannissa jokaiselle lapselle jyvitetään tietty summa, jonka perhe saa käyttää lapsen harrastustoimintaan. Vastaavia malleja onkin tärkeää ottaa käyttöön myös Suomen kunnissa.
Turvallinen yhteisö voi olla myös verkossa
Perinteiset joukkuelajit eivät tietenkään ole kaikkien juttu. Yhä useampi yhteisö löytyy tänä päivänä verkosta ja sosiaalisesta mediasta. Monille nuorille verkon yhteisöt, oli sitten kyse tietokone- tai konsolipeleistä, roolipeleistä tai muuten vaan sosiaalisesti etänä hengailusta, ovat olleet erityisen tärkeä henkireikä korona-ajan rajoitusten keskellä.
Esimerkiksi vähemmistöön kuuluvalle nuorelle sosiaalinen media voivat olla ainoa paikka, josta löytää vertaisia ja jossa jakaa omia kokemuksiaan. Verkossa rakennetut yhteisöt ovat yhtä tärkeitä ja todellisia kuin mikä tahansa kasvottaisille kohtaamisille rakentuva yhteisö.
Samalla verkossa on riskinä ajatua huolestuttavien ja jopa haitallisten ilmiöiden pariin. Futisjoukkueessa on valmentaja ja perheiden tukiverkko, mutta nettipalstoilta vastuulliset aikuiset usein puuttuvat. Mitä nuorempi lapsi on, sitä alttiimpi hän on verkossa tapahtuvalle manipulaatiolle ja häirinnälle. Esimerkiksi YouTuben algoritmien tiedetään nostavan esiin ääriajattelua tukevia videoita. Naisvihamielinen, rasistinen ja salaliittoja ruokkiva sisältö ei ole harvinaista. Piruja ei pidä maalailla, mutta riskit on hyvä tiedostaa.
Turvalliset yhteisöt ovatkin avainasemassa poikien hyvinvoinnin kannalta. Verkkojäteillä on vastuu siitä, että ne suodattavat radikalisoivan ja vihapuhetta sisältävän sisällön. Myös Euroopan unioni on tehnyt paljon töitä tämän eteen, mutta lisää on tehtävä. Kouluilla ja perheillä on vastuu siitä, että lapsille annetaan riittävät työkalut kohdata myös uudenlaisia verkon haitallisia sisältöjä. Nuorisotyöntekijöiden verkko-osaamista tulee vahvistaa entisestään ja pojille suunnattua tukitoimintaa pitää laajentaa kaikkialle Suomeen. Esimerkiksi Poikien talo toimii tällä hetkellä vain Oulussa ja Helsingissä.
Löytyipä oma yhteisö mistä tahansa, tärkeintä on, että se löytyy. Yhdenkään nuoren ei tule jäädä yksin. On myös hienoa, että tämän päivän pojilla on monenlaisia esikuvia ja tässä verkolla on suuri merkitys. Näitä esikuvia voivat olla ilmastonmuutosta vastaan kampanjoiva jalkapallotähti, kiusaamiskokemuksiaan jakava tubettaja tai perhehaaveistaan avoimesti kertova somevaikuttaja. Liian kapea miehen malli saa liian monen tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi, vaikka jokainen poika on arvokas juuri sellaisena kuin on.
Hyvää miestenpäivää kaikenlaisille pojille ja miehille!