Päästöt on leikattava – muuten sukupolvellani ei ole tulevaisuutta

08.10.2019

Minun sukupolveni syntyi keskelle yhtä maailmanhistorian syvimmistä murroksista.

Neuvostoliitto oli juuri romahtanut ja idänkauppa lakkasi vetämästä. Kylmän sodan loppu toi Suomeen laman mutta avasi maailmalla tilaa toivolle. Moni oletti, että uuden vuosituhannen myötä me liu’umme rauhan aikaan.

Toisin kävi. Rauhan vuosituhannen sijaan tästä ajasta on hyvää vauhtia tulossa talouskriisien, kauppasotien, hirmumyrskyjen ja metsäpalojen vuosituhat. Ilmastonmuutoksen tuhojen myötä miljoonat ihmiset ovat menettäneet kotinsa, sadot kärsivät, juomavesi loppuu ja konfliktit syvenevät.

Näiden kriisien keskelle minun sukupolveni syntyi. Me emme tunne muunlaista aikaa. Kun me olimme lapsia keskellä lamaa, leikattiin perheiltä, pienituloisilta ja peruspalveluista. Laman runtelemien aikuisten paha olo siirtyi aivan liian monelle meistä, ja samalla reikiä turvaverkoissa revittiin yhä suuremmiksi. Kun me kurotimme kohti aikuisuutta, iski uusi kriisi, lama ja leikkaukset – tällä kertaa koulutuksesta, köyhiltä ja opiskelijoilta. Samalla ilmastonmuutos on kiihtynyt kiihtymistään.

Leikkaamisen sijaan on tullut aika rakentaa uutta.

Tämän hallituksen tärkein tavoite on rakentaa maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio. Tätä tavoitetta ei ole valittu siksi, että muutos tulisi helposti, nopeasti tai ilmaiseksi. Nyt on pakko toimia – kuten ilmastolakossa joka perjantai seisovat nuoret muistuttavat.

Meidän on vähennettävä päästöjä ja köyhyyttä samaan aikaan. Jatkossa päästöjä voi syntyä vain yhtä paljon kuin mitä meidän metsämme ja suomme pystyvät sitomaan. Samalla on rakennettava uudenlaista hyvinvointia.

Yhden suuren loikan sijaan tämä muutos koostuu miljoonista pienistä askeleista. On meidän tehtävämme varmistaa, että eteenpäin astuva saa vanhan tilalle jotain uutta – mielellään jotain entistä parempaa. Muutos ei nimittäin ole sama asia kuin luopuminen.

On meidän tehtävämme varmistaa, että jos robotin ohjaama sähköauto vie ammattikuljettajan työt, hän ei putoa tyhjän päälle vaan pääsee kouluttautumaan uudelleen. Siksi tämä hallitus aloittaa koulutuksen kunnianpalautuksen.

On meidän tehtävämme pitää kaikki mukana. Siksi verokevennyksillä korvataan ilmastotoimien hintaa pieni- ja keskituloisille. Tämä hallitus parantaa kaikkien paitsi rikkaimpien ostovoimaa. On meidän tehtävämme varmistaa, että kun nuoren mieli murtuu paineen alla, apua on saatavilla. On aika varmistaa, että kun perheenäiti päättää luopua vanhasta bensasyöpöstä autostaan, on tarjolla kestäviä vaihtoehtoja. Sähköautojen hankintaa ja lataamista helpotetaan, raiteisiin panostetaan ja pyöräteitä rakennetaan.

Ilmastotoimilla on kova kiire. Kiire on sen bangladeshilaisen lapsen takia, jonka koti uhkaa hukkua meren alle. Kiire on sen espanjalaisen maanviljelijän vuoksi, jonka pellot ovat kuivumassa kuolleeksi aavikoksi. Kiire on kaikkien niiden miljoonien ihmisten tähden, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotoaan kuivuuden ja nälänhädän kiihdyttämien levottomuuksien takia. Kiire on, jotta me emme menetä pohjoisen ainutlaatuista luontoa ikiajoiksi ja jotta lapsemmekin pääsevät nauttimaan metsistä ja leikkimään lumessa.

Kaiken on muututtava, sillä kuolleella planeetalla ei ole sen enempää velkakelloja kuin hyvinvointivaltiotakaan. Kaiken on muututtava, sillä muuten lapsilla ja nuorilla ei ole tulevaisuutta – tulevista sukupolvista puhumattakaan. Tarvitaan reilu muutos.

Iiris Suomela piti 8.10.2019 vihreän eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron hallituksen budjettiesityksestä vuodelle 2020.

Lue koko puhe.