Nepsy-lasten erityistarpeet tulee huomioida paremmin lastensuojelussa

04.10.2024

Neuroepätyypillisten (nepsy) lasten, kuten adhd- ja autismikirjon lasten, tuki ja kohtelu lastensuojelussa on ollut viime aikoina paljon esillä. Lastensuojelu on tärkeä kumppani Nepsy-perheille. Liian usein lapset ja heidän perheensä eivät onnistu saamaan riittäviä tukitoimia ajoissa, mikä johtaa raskaampiin toimiin kuten kodin ulkopuolelle sijoittamiseen. Useimmiten ongelmat olisivat kuitenkin olleet ratkaistavissa, jos oikeanlaista tukea olisi ollut saatavilla ajoissa. 

Varhain saatu tuki auttaa ehkäisemään pidemmälle meneviä ja kalliimpia ratkaisuja, jotka eivät ole lapsen edun mukaisia ja jolloin myöskään oikeus perhe-elämään ei toteudu. Tarvitaan siis lisää resursseja ennaltaehkäiseviin toimiin.

Lastensuojelun ei pitäisi paikata toimimattomia palveluita

Harmillisen usein nepsy-lapsen tuen tarve jää tunnistamatta esimerkiksi kouluympäristössä. Nepsy-lasten haasteiden näkyminen ulospäin esimerkiksi aggressiivisena käytöksenä tulkitaan helposti väärin. Nämä lapset tarvitsevat erityistä tukea ja ympäristöä, joka huomioi heidän erityistarpeensa, ei vain rankaise käytöksestä.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan lähes joka viides neurokehityksellisestä häiriöstä kärsivä lapsi päätyy kodin ulkopuolelle sijoitukseen alle 18-vuotiaina. Yliedustettuina ovat varsinkin adhd-diagnoosin saaneet lapset. Erityisesti ne lapset, joilla on diagnosoitu neurokehityksellinen häiriö ja joiden perheellä on taloudellisia vaikeuksia, päätyvät erityisen usein kodin ulkopuoliseen sijoitukseen. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan adhd-diagnoosit ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosina, mutta diagnoosin saaminen on monimutkainen ja aikaa vievä prosessi. Tilanteet pääsevät kriisiytymään, perheiden kuormitus kasvaa ja lopulta perhe saattaa päätyä lastensuojelun asiakkaaksi, vaikka ongelmiin olisi voitu puuttua varhaisessa vaiheessa terveydenhuollon tai koulun tukitoimilla. Tämä on kestämätöntä niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin.

Ennaltaehkäiseviä toimia tulee vahvistaa

Tarvitaan lisää resursseja ennaltaehkäiseviin toimiin. Varhain saatu tuki auttaa ehkäisemään pidemmälle meneviä kalliimpia ratkaisuja, jotka eivät ole lapsen edun mukaisia ja jolloin oikeus perhe-elämään ei toteudu. Moniammatillinen ote on keskeistä, jotta tukea saadaan ajoissa lapsen arkeen sekä koulussa että kotona. On myös tärkeää tukea koko perheen jaksamista.

Lastensuojeluun tarvitaan lisää nepsykirjon osaamista. Tämä tarkoittaa paitsi koulutusta, myös käytännön työkaluja, joilla voidaan tunnistaa ja vastata autismikirjon lasten tarpeisiin. 

Moniammatillinen yhteistyö on avainasemassa, sillä lasten ja perheiden tuen tarve koskettaa usein sekä terveydenhuoltoa, koulua että sosiaalihuoltoa​. Perheille tarjottu oikea-aikainen tuki ehkäisisi tilanteiden kärjistymistä ja päätymistä jo ennestään ylikuormittuneeseen lastensuojeluun.