Murskataan menkkamyytit – puhutaan kuukautisista
Kuukautiset ovat väistämätön osa elämää noin puolelle maailman väestöstä. Silti niihin liittyy edelleen paljon vaiettua tuskaa ja vaivaa, jopa häpeää. Epämiellyttävä olo on ehkä harmittomin oireista – monille kyse on myös joka kuukausi toistuvista viheliäisistä kivuista, taloudellisesta taakasta sekä opiskelua tai työtä rajoittavasta vaivasta.
Paras lääke menkkahäpeään on avoin keskustelu kuukautisista. Kun kuukautisista puhuminen ei enää nosta punaa kuulijoiden poskille tai herätä vähättelyä internetin keskustelupalstoilla, ollaan oikeilla jäljillä.
Kuukautisiin liittyvän hiljaisuuden murtaminen on yhteiskunnallinen teko. Kun tietoisuus menkoista ja menstruoivista ihmisistä lisääntyy ja menkkoihin liittyviä ennakkoluuloja puretaan eri puolilla maailmaa, yhä useamman on helpompi hengittää. Joku uskaltaa jäädä pois töistä sietämättömien kuukautiskipujen takia, toinen puolestaan pääsee kouluun kuukautisista huolimatta. Kolmas kenties järjestää tyttärelleen juhlat ensimmäisten kuukautisten kunniaksi!
Kuukautiset käyvät kukkarolle. Kuukautiskuppien, siteiden ja tamponien hankinta aiheuttaa sukupuolittuneen taloudellisen rasitteen, joka kohdistuu erityisesti naisiin. Kuukautisköyhyyttä esiintyy kaikkialla maailmassa ja myös Suomessa kuukautissuojien hankinta rasittaa erityisesti pienituloisten naisten taloutta.
Euroopan parlamentti on kehottanut jäsenvaltioita poistamaan niin kutsutun tamponiveron. Vaikka kyse on välttämättömästä hygieniatarvikkeesta, kuukautissuojia verotetaan monessa maassa kovemmin kuin vaikkapa lääkkeitä ja muita terveystuotteita. Näin myös Suomessa. Sen sijaan esimerkiksi Skotlannissa kuukautissuojat ovat maksuttomia ja Kanadassa niiden verokohtelua on muutettu. Ehdotin viime kesänä, että valtiovarainministeriö korjaisi tämän epäkohdan myös Suomessa.
Kunnat voivat tarttua jo nyt toimeen. Erilaisten kuukautissuojien ja asiallisen kuukautistiedon jakaminen nuorille kouluissa, nuorisotiloissa ja harrastuspaikoissa vähentäisi kuukautisiin liittyvää stigmaa ja helpottaisi omalle kropalla sopivimman suojan löytämistä. Kestävän kehityksen näkökulmasta on tärkeää, että kuukautissuojien hankinnan helpottaminen ei koske vain kertakäyttötuotteita – pikemminkin olisi kannustettava entistä useampia kokeilemaan kestositeitä ja kuukautiskuppeja. Ensimmäinen kuukautiskuppi kannattaisi tarjota maksuttomasti esimerkiksi yläkouluikäisille.
Kuukautissuojien heikko saatavuus, kuukautisköyhyys sekä kuukautisiin liittyvät tabut tai tietämättömyys ovat merkittävä tasa-arvo-ongelma eri puolilla maailmaa. Erityisen vaikea tilanne on niissä maissa, joissa puhdas vesi ja sanitaatio ovat kortilla ja joissa tyttöjen elämää rajoitetaan kuukautisten varjolla. Monessa paikassa koronapandemia on entisestään vaikeuttanut kuukautissuojien saatavuutta ja tiedonsaantia, hidastanut työtä tabujen rikkomiseksi sekä heikentänyt esimerkiksi asunnottomien mahdollisuutta huolehtia hygieniasta ja sitä kautta terveydestään. Kuukautisiin liittyvät erityistarpeet on huomioitava koronapandemian vastaisessa työssä, jotta ongelmat eivät pääse syvenemään.
Kuukautiset koskettavat meitä kaikkia tavalla tai toisella, sattuipa itse menstruoimaan taikka ei. Menkkoihin liittyvät kokemukset ovat yksilöllisiä – ja kuitenkin monesti myös yhteisiä. Kenenkään ei ole pakko jakaa omia kokemuksiaan kuukautisista, mutta niitä ei myöskään kannata hävetä. Oma nololta tuntuva tarina voi helpottaa jonkun toisen menkkahäpeää ja auttaa huomaamaan, että kukaan ei ole kuukautistensa kanssa yksin. Rikotaan hiljaisuutta kuukautisten ympärillä yksi iloinen, outo, kipeä, nolo tai ihan tavallinen menkkamuisto kerrallaan.