Gazan tapahtumat tutkittava
Maanantain verilöyly Israelin ja Gazan rajalla ei voi jäädä tutkimatta. Yli 60 kuollutta ja yli 1300 loukkaantunutta missä tahansa mielenosoituksessa on poikkeuksellista.
YK:n turvallisuusneuvosto päätti jättää asian tutkimatta USA:n käytettyä veto-oikeuttaan.
Suomen on kuuluttava niihin maihin, jotka tästä huolimatta vaativat ja tarvittaessa rahoittavat riippumatonta tutkimusta tapahtumista.
Yhdysvaltain päätös siirtää suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin haastaa tietoisesti tähänastisen lähi-idän rauhanprosessin. USA:lla on kaikissa tähänastisissa rauhanpyrkimyksissä ollut keskeinen rooli. USA on Israelin turvallisuuden viimekätinen takaaja, ja USA:ta tullaan tarvitsemaan myös tulevaisuuden rauhanpyrkimyksiin. Lähetystön siirto vaikuttaa yhteen keskeiseen neuvottelukysymykseen – Jerusalemin rooliin tulevaisuudessa.
Lähi-idän rauhan esteistä ei ole ollut puutetta. Israel on rakentanut palestiinalaisalueille setlementtejä, jotka ovat nakertaneet pohjaa kahden valtion mallilta. Palestiinalaisten oma hajanaisuus – jako Fatahiin ja Hamasiin – on vaikeuttanut neuvotteluja. Palestiinalaisosapuolet ovat pystyneet viime aikoina yhteiseen dialogiin Kairossa. Sitä ja palestiinalaisten omien demokraattisten instituutioiden vahvistamista tarvitaan.
Tavoitteena on ollut kahden valtion malli. Mikä olisi sen vaihtoehto? Yksi valtio, jossa kaikilla olisi yhtäläiset, demokraattiset oikeudet. Väestökehitys alueella on sellainen, että palestiinalaisten lukumäärä on tänä vuonna ylittänyt tai ylittämässä juutalaisten määrän: molempia on nyt yli 6,5 miljoonaa. Vuoden 2022 ennusteen mukaan palestiinalaisia olisi alueella 300 000 juutalaisia enemmän.
Taloudellisessa kehityksessä palestiinalaiset ovat pahasti alakynnessä: Israelin bruttokansantuote henkeä kohti on 13-kertainen palestiinalaisiin verrattuna. Näin suuri ero taloudellisessa hyvinvoinnissa lisää eriarvoisuutta ja katkeruutta.
Tämän viikon jälkeen rauha lähi-idässä ei ole lähempänä, vaan etäämpänä. Kenenkään ei pitäisi kaivata kolmatta intifadaa: terroriteot ja itsemurhaiskut aikaisempien intifadojen ajalta ovat kipeässä muistissa.
Tämänkin viikon uhrien jälkeen ainoa kestävä tie on neuvottelujen tie. Lähi-idän rauhanprosessi vaatii laajaa tukea. Lähi-idän rauhan tueksi on elvytettävä vanha ”kvartetti” – YK, EU, USA ja Venäjä. Mukaan tarvitaan myös rauhanprosessin muut osaajat – Norja, Jordania, Egypti.
Lähi-idän konflikti on tyypillinen konflikti, jossa myös kaukana olijat valitsevat ”osapuolensa”. Sen sijaan että ilmoittaudumme tuon tai tämän osapuolen tukijaksi, on aika ilmoittautua lähi-idän rauhanprosessin kannattajaksi. Nykyisessä maailmantilanteessa se joukko tarvitsee nyt eniten vahvistusta.