Eurovaaliehdokas Bicca Olin: “Huoli nuorten asemasta on jaettu läpi Euroopan”

22.05.2019

Eurovaaliehdokas Bicca Olin, 20, pitää tärkeänä, että nuoret olisivat paremmin edustettuja europarlamentissa. Olin toimii ruotsinkielisten opiskelijoiden liiton (FSS) puheenjohtajana ja hän on oppinut arvostamaan eurooppalaista yhteistyötä niin järjestötoiminnassa kuin politiikassakin.

Mitä kolmea asiaa ilman et voisi elää?

Vaikuttaminen: Maailman meno ahdistaa usein, ja turhauttaisi elää ilman mahdollisuutta vaikuttaa asioihin. Asioiden huono laita on ahdistanut jo lapsena, kun koulussa näki pahoinvointia ja välinpitämättömyyden seurauksia omassa luokassa ja kotimatkalla vältteli huumeneuloja lähimetsässä. Ympäröivä pahoinvointi oli myös alkusyy sille miksi lähdin vaikuttamaan.

Ihanat ihmiset: Minulla kesti kauan löytää oma paikka ja yhteisö maailmassa, kotikaupunkini pienuus ahdisti ja koin ulkopuolisuutta. Lukuisat järjestötoimijat kuitenkin ovat näyttäneet, että minullakin on sija maailmassa ja on olemassa valtavasti ihmisiä jotka joka päivä tekevät maailmasta tavalla tai toisella paremman paikan elää.  

Kivat hetken läheisten kanssa: En todellakaan voisi enää ilman lounaita, iltapäiväkahveja tai viini-iltoja näiden ihmisten kanssa, hetkiä jolloin välillä edistetään seuraavaa suurta projektia, puretaan puolin ja toisin omaa päivää tai vain vietetään aikaa keskustellen elämästä.

Paras kirja, jonka olet lukenut? Miksi?

Kaikkien aikojen lempikirjani on jo lapsuudessa tärkeäksi muodostunut Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä (alkukielellä Vem ska trösta knyttet). Osasin sen jo parivuotiaana ulkoa ja kertasin sitä ylpeänä ääneen. En silloin ymmärtänyt sen sisältöä täysin, mutta pidin kirjan kuvista ja samaistuin päähenkilö Nyytiin, jota muistutin hieman ulkonäöllisesti; Nyyti on lyhyt ja mustaan pukeutunut ja hänellä on tummat, lyhyet pörröiset hiukset. Lisäksi kirjassa kuvattu tumma Atlantti vetosi minuun, kaipasin sen ääreen, jonnekkin kauas pois.

Hieman myöhemmin minuun kolahti erityisesti se mitä kirjassa puhuttiin yksinäisyydestä. Nyt aikuisena tavattuani puolisoni ymmärrän myös kirjan lopun paremmin: vaikka kuinka olisi pieni ja pelottaisi valtavasti, joskus se että uskaltaa olla rohkea ja auttaa toista voi auttaa myös itseä enemmän kuin arvaisikaan. Kirjan loppu ja toisen auttaminen myös itsensä auttamiseksi on mielestäni myös hyvä lähtökohta politiikkaan. Parisuhteessa tai yhteiskunnassa ei pärjää yksin tai keskittyen vain omaan etuun. Tarvitaan rohkeutta, yhteistyötä ja auttamista, ja sitä kautta saavuttaa paljon suurempaa hyvää kuin koskaan yksin.

Kuka lohduttaisi Nyytiä on sanomansa, riimimittansa ja upean kuvituksensa vuoksi suosikkikirjojani antaa lahjaksi lähipiirin lapsille. Kirjaa voi suositella lämpimästi myös kaikille muille, kuten myös tutustumista sekä Muumien luojaan, monipuoliseen taiteilijaan ja sateenkaarevaan suomenruotsalaiseen Tove Janssoniin, että koko Muumien maailmaan.

Miksi olet ehdolla eurovaaleissa?

Olen aina rakastanut EU:ta ja sen tuomia mahdollisuuksia kaikille EU:n alueella asuville. EU:n tasolla vaikuttamisen kautta olen myös nähnyt miten huolet nuorten asemasta, polarisaatiosta ja ilmastonmuutoksesta ovat jaettuja läpi Euroopan, ja todennut että myös ratkaisujen on oltava yhteisiä. Jo nuorisovaltuustoaikoinani pääsin tekemään paljon kansainvälistä yhteistyötä ja huomasin jo silloin kuinka paljon yhteistyön avulla voi saada aikaan pohjoismaisella ja eurooppalaisella tasolla. Samana syksynä kun täytin 18 pääsin puhumaan Euroopan parlamentin koulutus- ja kulttuurivaliokuntaan digitalisaatiosta, oppimisesta projektien ja työelämän avulla sekä ammatillisesta koulutuksesta. Viimeistään silloin huomasin, kuinka tärkeää olisi että nuoret olisivat paremmin edustettuja parlamentissa. Esimerkiksi Suomen parlamentaarikkojen keski-ikä on 57 ja kun minua pyydettiin ehdolle eurovaaleihin totesin, että kokemukseni ja näkökulmani kautta minulla voisi olla paljon annettavaa europarlamentissa.

Eurovaalit käydään sunnuntaina 26.5.