Budjettiriihestä ratkaisuja ekologisesti ja taloudellisesti kestävään Suomeen
Viime kevät osoitti koronapandemian kohdalla, että Suomi ja koko ihmiskunta kykenevät päättäväisiin ja nopeisiin toimiin. Epidemia ei kuitenkaan ole ohi ja nopeasti vaikuttavia päätöksiä tarvitaan jatkossakin. Samalla meidän on kuitenkin kyettävä vastaamaan muihinkin aikamme isoihin kysymyksiin.
Ympäristölle haitallisten tukien karsiminen
- Toimi 1: Ympäristölle haitallisista verotuista on päästävä eroon viimeistään 2030-luvulle tultaessa. Askelmerkeistä on päätettävä osana kestävyyslinjauksia.Jotta tähän tavoitteeseen päästään, tulee vuoteen 2025 mennessä karsia tukia noin 1,5 miljardin 1 euron edestä joko suorilla leikkauksilla tai uudelleenohjaamalla tuet hiilineutraaliutta tukevaan suuntaan.
- Toimi 2: Lämmityspolttoaineiden, kuten lämmityspolttoöljyn ja turpeen, verotusta on nostettava tulevan vuoden budjetissa 100 miljoonalla eurolla kuten hallitus linjasi Vuosaaren ilmastokokouksessa. Samalla on tuettava siirtymää pois turpeesta ja muista fossiilisista polttoaineista lämmityksessä. EU:n elpymispaketilla siirtymää voidaan vauhdittaa sosiaalinen oikeudenmukaisuus huomioiden.
Liikenteen päästöjen vähentäminen
- Toimi 3: Budjettiriihen yhteydessä on linjattava ruuhkamaksuja koskevan lainsäädännön valmistelusta siten, että se valmistuu ensi vuoden kehysriiheen mennessä. Valmistelu on toteutettava yhteistyössä kuntien kanssa siten, että varmistetaan ruuhkista perittävien maksujen kohdentuminen joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn kehittämiseen ja esimerkiksi sähköpyörätukiin.
- Toimi 4: Budjetin yhteydessä on päätettävä sähkölatausinfran vauhdittamisesta ja liikennebiokaasun edistämisestä niin tankkausinfraa kuin tuotantolaitoksia tukemalla. Jalostamalla eläinlantaa liikennebiokaasuksi vähennetään samalla vesistöjä pilaavia ravinnepäästöjä ja saadaan ravinteet hyötykäyttöön lannoitteeksi. Erityisesti Lounais-Suomen ja Pohjanmaan tiheiden eläintuotantoalueiden suurten lantakeskittymien jalostaminen biokaasuksi on merkittävä Itämeren suojelun kannalta.
Köyhyyden puolittaminen
- Toimi 5: Osana kestävyyslinjauksia on asetettava tavoite, että köyhyys puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Ensimmäiset askeleet köyhyyden vähentämisessä on toteutettava yhteistyössä sosiaaliturvakomitean kanssa.
- Toimi 6: Perusturvan ja ansioturvan välisen kytköksen purkamisesta on linjattava. Pienituloisimpien etuuksia tulee voida korottaa ilman, että suurempia etuuksia korotetaan samalla. Tämä olisi oikeudenmukainen ja kustannustehokas tapa vähentää köyhyyttä.
Koulutusasteen nostaminen
- Toimi 7: Osana kestävyyslinjauksia, on luotava askelmerkit sille, että 2030-luvulle tultaessa vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien osuus laskee 10 prosenttiin nykyisestä 16 prosentista. Ensimmäisenä askeleena on käynnistettävä työ uuden nuorten matalan kynnyksen palvelumallin luomiseksi opetus- ja kulttuuriministeriön ja kuntien yhteistyönä. On aika siirtyä nykyisestä pirstaleisesta järjestelmästä yhden luukun periaatteeseen ja nuorten kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen. Kouluttamattomia nuoria ei tule sysätä väkisin työmarkkinoille, vaan pyrkiä löytämään väylä riittävän osaamisen kartuttamiseen, mikä luo kestävämmän pohjan nuoren työuralle.
- Toimi 8: Hallituksen on tänä vuonna linjattava tuleville vuosille vähintään puolen miljardin euron satsauksista osaamiseen ja koulutukseen. Panostuksien tulee koskettaa kaikkia ikäluokkia varhaiskasvatuksesta jatkuvaan oppimiseen asti. Lisäpanostuksia tarvitaan muun muassa ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen, kotouttamiseen sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamiseen oppilaitoksissa, kouluissa ja päiväkodeissa.
Työurien pidentäminen ja työvoiman lisääminen
- Toimi 9: Osana kestävyyslinjauksia tulee asettaa tavoitteeksi Ruotsia vastaavan työllisyyden tason saavuttaminen yli 55-vuotiaiden ikäluokassa. Käytännössä tämä tarkoittaisi arviolta 80 000 uutta työllistä tästä ikäryhmästä. Ensimmäisenä askeleena on tehtävä linjaus eläkeputken poistamisesta. Samassa yhteydessä on tehtävä linjaus pitkäjänteisistä panostuksista työssä jaksamiseen, mielenterveyspalveluihin ja jatkuvaan oppimiseen.
- Toimi 10: Osana kestävyyslinjauksia, tulee asettaa tavoite 80 000 lisätyöllisestä vuoteen 2030 mennessä työperäisen maahanmuuton keinoin. Tavoitteen toteuttaminen edellyttää johdonmukaisia toimia byrokratian purkamiseksi, Suomen houkuttelevuuden lisäämiseksi, vaikuttavia kotoutumispalveluita, yrittäjyyttä edistäviä ratkaisuja ja panostuksia osaamiseen.
- Toimi 11: Kestävyyslinjauksissa tulee sitoutua siihen, että työperäisen maahanmuuton prosessit ovat yhtä nopeita ja jouhevia kuin parhaissa verrokkimaissa. Esimerkiksi työvoiman saatavuusharkinnan osalta olemassa olevaa byrokratiaa tulee arvioida kriittisesti. Nykyinen alueellinen saatavuusharkinta estää liian usein yrityksiä saamasta työvoimaa ulkomailta.
- Toimi 12: Kestävyyslinjauksissa tulee sitoutua siihen, että perhevapaiden uudistamista jatketaan kunnianhimoisella tavalla ja naisten työmarkkina-asemaa parannetaan johdonmukaisesti läpi 2020-luvun. Ensimmäisinä askeleina tulee lisätä palkka-avoimuutta ja purkaa työmarkkinoiden sukupuolittuneisuutta erityisesti koulutukseen ja opinto-ohjaukseen panostamalla. Pidemmällä tähtäimellä tavoitteiden toteuttaminen edellyttää varhaiskasvatusmaksujen alentamista ja lopulta poistamista. Myös kotihoidontukea olisi uudistettava hoitorahaksi, joka olisi vapaammin jaettavissa vanhempien ja muiden läheisten kanssa, ja jonka kestoa rajattaisiin nykyisestä.
- Toimi 13: Työttömyysvakuutusta on kehitettävä tavalla, joka takaa riittävän korkean etuustason ja kannustaa nopeaan työllistymiseen. Tähän on sitouduttava osana kestävyyslinjauksia.Ensimmäisenä askeleena tulee käynnistää kokeilu ansiosidonnaisen työttömyysturvan vapaaehtoisesta porrastuksesta.