Autamme Ukrainasta pakenevia

05.04.2022

Ukrainasta on paennut jo yli neljä miljoonaa ihmisiä. Tämän hetken arvio on, että Suomeenkin voi saapua jopa 40 000–80 000 pakolaista. Sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat joutuneet kokemaan jo kovia. Nyt varmistamme sen, että kunnista löytyy heille katto pään päälle, riittävät palvelut ja opetusta lapsille.

Olemme nähneet uutisissa kauheita kuvia Ukrainasta: tuhottuja kaupunkeja, pommituksia ja siviilien joukkomurhia. Putinin hyökkäyssota on ajanut Ukrainassa ihmisiä pakolaisiksi ja etsimään turvaa ihmismäärän, jota ei ole nähty Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Nämä ihmiset tarvitsevat sekä turvaa, että mahdollisuuden päästä kiinni niin normaaliin arkeen, kuin pakosalla on mahdollista.

Ensimmäisiä Ukrainasta pakenevia on jo saapunut maahan, mutta valtaosa tullee tänne tulevina viikkoina ja kuukausina. Suomalaiset ovat ottaneet heidät hyvin vastaan. Nyt on viranomaistoimin varmistettava, että he saavat tarvitsemansa palvelut. Olemme päättäneet hallituksen kehysriihessä mittavista toimista, joilla sota-alueelta saapuville ja tilapäistä suojelua hakeville turvataan kaikki tarpeelliset palvelut.

Hallituksen tavoite on, että EU:n direktiivin nojalla tilapäisen suojelun piirissä olevat pakolaiset asettuvat nopeasti osaksi yhteiskuntamme arkea, työelämää ja palveluita. Kunnat ovat tässä keskeisessä roolissa ja vastuussa. Hallitus korvaa pakolaisten palveluista aiheutuvia kustannuksia kunnille tilapäisen suojelun käyttöönotosta lähtien. Toistaiseksi palvelut toteutetaan joustavasti kuntien ja vastaanottokeskusten yhteistyöllä.Varmistamme myös, että Ukrainan sotaa pakenevat lapset saavat apua ja pääsevät varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen pariin riittävän kielenopetuksen turvin. Myös oppilashuollon palveluihin panostetaan, sillä sopeutuminen uuteen arkeen sotakokemusten jälkeen ei ole lapsille ja nuorille helppoa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan loukkaa räikeästi kansainvälistä oikeutta ja vaarantaa miljoonien siviilien hengen. On todella tärkeää, että annamme sotaa pakeneville mahdollisuuden rauhaan ja turvalliseen elämään. Oman kodin ja läheisten menettäminen sodassa ovat traumaattisia kokemuksia, joita yhdenkään ihmisen ei tulisi joutua kokemaan. Viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyöllä voimme varmistaa, että sotapakolaiset mahdollisimman pian pääsevät kiinni niin normaaliin elämään kuin se näissä oloissa on mahdollista.